شهرک تلویزیونی سینمایی ایران | شهرک سینمایی غزالی
شهرک سینمایی و تلویزیونی ایران یا همان شهرک سینمایی غزالی به همت سازمان صدا و سیما در سال ۱۳۵۸ توسط زنده یاد علی حاتمی با مساحت۳۰ هکتار ساخته شد و در حال گسترش به ۵۳ هکتار و تبدیل به بزرگترین شهرک سینمایی خاورمیانه است.
شهرک سینمائی غزالی که در آن دکورهای خیابانها و ساختمانهای مربوط به فیلمها و سریالهای ایرانی ساخته و نگهداری میشود. تمام دکورهای شهرک سینمایی ایران مربوط به دوره رضا شاه و اوایل محمد رضا شاه است اما در این شهرک دکور کوفه هم ساخته شده است. همچنین دکورهای این شهرک دکورهای ساختمانها و خیابانهایی هستند که واقعاً در تهران قدیم وجود داشتند. از دیگر دکورهای ساخته شده در این شهرک، دکور شهر اورشلیم است که در سریال ها و فیلم های سینمائی بسیاری استفاده شده است.
در شهرک زیبای غزالی لوکیشن های سینمایی و تلویزیونی میدان توپخانه، ساختمان عدلیه، خیابان لاله زار، سینما تابان، گراند هتل، عکاسخانه و چند مغازه دیگه فضاسازی شده و بسیاری از فیلم های مشهور ایرانی که به سبک قدیمی ساخته شده ، اعم از هزاردستان، سربداران ،هشت بهشت، کاراگاه علوی و کفش های میرزا نوروز، در این شهرک فیلم برداری شده . می تونید در یک روز تعطیل سری به این شهرک بزنید و ناهار رو همونجا صرف کنین و از دیدن دکور فیلم های ایرانی لذت ببرید.
لوکیشنهای فیلمهایی همچون شیخ مفید، سربداران، هشت بهشت، کاراگاه علوی، کفشهای میرزا نوروز و… در این شهرک بوده است. برای فیلم مریم مقدس هم بخشی از اورشلیم در این شهرک بازسازی شد. در دل خیابان لالهزار کوچهای برای فیلم تختی ساخته شد که نمایانگر محله قدیم خانیآباد باشد.
لوکیشنها:
لوکیشن های موجود در شهرک خود به سه بخش تقسیم میگردد:
الف: مجموعه دکورها و بناهای دوره قبل از اسلام به مساحت ۱۵۰۰۰ متر مربع
ب: مجموعه دکورها و بناهای دوره بعد از اسلام به مساحت ۳۵۰۰۰ متر مربع
ج: مجموعه دکورها و بناهای دوره معاصر به مساحت ۶۲۰۰۰ متر مربع
۱. لوکیشن مریم مقدس: لوکیشن موجود با مساحتی بیش از ۵۰۰۰ متر مربع و با معماری دوران قبل از اسلام شهر اورشلیم جهت تهیه سریال مریم مقدس (س) در سال ۱۳۷۸ ساخته شده است. این مجموعه مورد استفاده سریالهای دیگری مانند بشارت منجی، ابراهیم خلیلالله، ستاره خضرا، مسافر زمان، اشکها و لبخندها و راه آبی ابریشم قرار گرفته است.
۲. لوکیشن شهر کوفه: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۶۲۰۰۰ متر مربع و با معماری عربی دوران بعد از اسلام جهت تهیه سریال امام علی در سال ۱۳۷۱ ساخته شده است. این مجموعه مورد استفاده سریالهای دیگری مانند ولایت عشق، تنهاترین سردار، طفلان مسلم، آخرین دعوت، ناسپاس و برنامههای مناسبتی قرارگرفته است.
۳. لوکیشن لاله زار: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۴۰۰۰ متر مربع و با معماری دوره معاصر جهت تهیه سریال هزاردستان در سال ۱۳۵۸ ساخته شده است. این مجموعه مورد استفاده سریالهای دیگری مانند در چشم باد، کلاه پهلوی، سرزمین کهن، جهان پهلوان تختی، شب دهم، مدار صفر درجه، کیف انگلیسی، معمای شاه و شهرزاد قرارگرفته است.
۴. لوکیشن بازارچه خانی آباد: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۲۰۰۰ متر مربع و با معماری دوره معاصر جهت تهیه فیلم جهان پهلوان تختی در سال ۱۳۷۴ ساخته شده است. این مجموعه مورد استفاده بسیاری از پروژههای مرتبط با دوره معاصر و تهران قدیم قرار گرفته است.
۵. لوکیشن کلاه پهلوی: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۷۰۰۰ متر مربع و با معماری دوره معاصر جهت تهیه سریال کلاه پهلوی در سال ۱۳۸۴ ساخته شده است. به دلیل ادامه فعالیت پروژه مذکور تا به حال مورد استفاده پروژه دیگری قرار نگرفته است.
۶. لوکیشن سرزمین مادری: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۲۰۰۰۰ متر مربع و با معماری دوره معاصر در دو بخش (میدان بهارستان و محلههای قدیم تهران به روش فنی و صنعتی سازی) جهت تهیه سریال سرزمین کهن در سال ۱۳۸۶ احداث گردیده است. به دلیل ادامه فعالیت پروژه مذکور تا به حال مورد استفاده پروژه دیگری قرار نگرفته است.
۷. لوکیشن تبریز در مه: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۱۰۰۰۰ متر مربع و با معماری دوره معاصر جهت تهیه سریال تبریز در مه در سال ۱۳۸۹ با تغییر در دکورهای سریال نردبام آسمان ساخته شده است که تداعی شهر و بازار تبریز را میکند. به دلیل ادامه فعالیت پروژه مذکور تا به حال مورد استفاده پروژه دیگری قرار نگرفته است.
۸. لوکیشن همچو سرو: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۲۰۰۰ متر مربع و با معماری دوران دفاع مقدس جهت تهیه سریال همچو سرو در سال ۱۳۸۹ ساخته شده است. لوکیشن مذکور تا به حال مورد استفاده پروژه دیگری قرار نگرفته است.
۹. تکیه دولت: لوکیشن موجود با مساحتی در حدود ۱۵۰۰ متر مربع و با معماری دوره معاصر در سال ۱۳۸۰ بصورت نیمه تمام ساخته شده است. اما به دلیل عدم رعایت اصول فنی امکان بهرهبرداری از آن هرگز میسر نگردید. بر اساس نظر کارشناسان، این سازه سازمان فاقد استفاده بود و تخریب شد.
۱۰. سوله شهرداری: فضای موجود با مساحتی در حدود ۹۵۰ متر مربع جهت نصب دکور برای برنامه سازان تکمیل گردیده و در سال ۱۳۸۶ در زمان مدیریت سیمافیلم بخشی از دکورهای سریال یوسف و دکور سریال شیخ بهایی در این سوله نصب گردید که عملاً کارایی خاصی نداشت و در حال حاضر مقرر گردیده است دکورهای داخل این سوله جمعآوری گردد تا بتوان در اختیار برنامه سازان به عنوان یک فضای سرپوشیده (جهت نصب دکور و ضبط برنامه) قرار گیرد. از دکور سریال شیخ بهایی فقط یکبار در سریال رازی و تبریز در مه استفاده شده است.
۱۲. فیلودلفیا سال ۲۷۰ پیش از میلاد شامل: بازارچه، کاخ دقیانوس، کلیسا، دوازده شهر، عمارت دادگاه برای سریالهای مردان آنجلس و بشارت منجی
شهرک تلویزیونی غزالی به ۵۳ هکتار میرسد/ ساخت لوکیشنهای جدید
مدیر شهرک سینمایی تلویزیونی غزالی از ارتقای مساحت این شهرک به ۵۳ هکتار با دستور رییس سازمان صداوسیما خبر داد.
کمال فیض آبادی مدیر شهرک سینمایی تلویزیونی غزالی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره تغییرات جدید در این شهرک و حضورش در این چند ماه در مجموعه بیان کرد: من حدود ۹ ماه است که در شهرک سینمایی ایران مشغول خدمت هستم و در این فاصله خوشبختانه میزبان پروژه های زیادی هستیم.
مدیر شهرک سینمایی تلویزیونی ایران با اشاره به توسعه این شهرک اظهار کرد: براساس پروژه های سینمایی و تلویزیونی که در شهرک ساخته می شود گاهی یک لوکیشن بازسازی شده و یا وسعت مییابد و علاوه بر اینها طبق دستور جدید عبدالعلی علی عسکری رییس سازمان صداوسیما مساحت شهرک سینمایی و تلویزیونی ایران از ۳۰ هکتار به ۵۳ هکتار ارتقا می یابد و بزرگترین شهرک سینمایی خاورمیانه خواهد شد.
قرار است چهار لوکیشن بیمارستان، کلانتری، زندان و بازداشتگاه و مدرسه طبق دستور مرتضی میرباقری معاون سیما و رییس سازمان صداوسیما در اولویت قرار گرفته و در آن فضای جدیدی که پیش بینی شده ساخته خواهد شد.