10 فیلم شاخص کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از اولین مراکز حامی سینمای کودک از ابتدا انقلاب زمانی که خیلی از این بنیادها و سازمان های سینمایی نبوده اند است، که حاصل آن تولید آثار شاخص و درخشان بوده است. در این نوشته اسطوره سازان در راستای معرفی شرکت ها و هولدینگ های بزرگ فیلمسازی به معرفی 10 فیلم برتر کانون پرورش فکری بر اساس زمان تولید از زمان حاضر به گذشته است.
10 فیلم شاخص کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
10- بچه زرنگ
انیمیشن سینمایی «بچهزرنگ» به تهیهکنندگی حامد جعفری و کارگردانی هادی محمدیان با سرمایهگذاری مشترک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و کمپانی هنر پویا تولید شده است. بچه زرنگ اولین انیمیشن سینمایی کانون پرورش فکری هم بود که ۴۳۰ محصول جانبی برای آن تولید شد
2- «در آغوش درخت»
3- اقیانوس پشت پنجره
قهرمان داستان «اقیانوس پشت پنجره» یک نوجوان باهوش روستایی به نام برهان است که برای معرفی جزیره و خانوادهاش تصمیم جالبی میگیرد. او گروهی را جمع میکند، به نقاط دیدنی و توریستی جزیره میبرد و برای گردشگران خارجی موسیقی و نمایش اجرا میکند. زندگی رونق میگیرد و گردشگران بیشتری به جزیره میآیند....
«اقیانوس پشت پنجره» اولین فیلم سینمایی بلند بابک نبیزاده از تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال ۱۳۹۸ است.
4- «ضربه فنی»
فیلم ضربه فنی به تهیهکنندگی کانون و با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی در سال ١٣٩٧ تولید شد، بازیگرانی مانند نسیم ادبی، افشین هاشمی، نازنین احمدی، سیروس همتی، مجید نوروزی، درسا بختیار و ملیحه کیا نقشآفرینی میکنند.
داستان ضربه فنی دربارهی محمد شاگرد درسخوان و خوبی است که یکی از شاگردان مدرسه مزاحم او میشود. در این میان محمد با یکی از شاگردان مدرسه به نام امیر که ورزشکار است، آشنا میشود و این آشنایی سرنوشت متفاوتی را برای هر سه نفر آنها به دنبال دارد
5- کلانتری غیرانتفاعی
«کلانتری غیرانتفاعی» فیلمی درباره یک کلانتری غیرانتفاعی است که وظیفه خود میداند امنیت محله، خصوصاً امنیت کودکان را تأمین کند. «کلانتری غیرانتفاعی» به کارگردانی زندهیاد یدالله صمدی و نویسندگی سیدمهدی شجاعی و بهزاد بهزادپور تولید سال ۱۳۸۷
6- بچه های آسمان
«بچه های آسمان» Children of Heaven 1997، فیلمی ایرانی به کارگردانی مجید مجیدی محصول 1375 است. این فیلم مورد تحسین منتقدان و جامعه قرار گرفت و باعث شناخت جامعه غرب از مجید مجیدی شد. بچههای آسمان به عنوان پنج نامزد نهایی جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان 1998 انتخاب شد. که از محصولات حمایت شده کانون پرورش فکری کودک و نوجوان است.
7- باشو غریبه کوچک
«باشو غریبه کوچک» به کارگردانی بهرام بیضایی، به عنوان یکی از بهترین فیلمهای سینمای ایران شناخته میشود. در بمبارانهای جنوب ایران در جنگ ایران و عراق، پسرکی به نام «باشو» که خانه و خانوادهاش از بین رفتهاند، خود را به پشت کامیونی میاندازد و آنجا خوابش میبرد. وقتی به هوش میآید متوجه میشود کامیون به شمال ایران رسیدهاست. حالا باید زندگی جدیدی را شروع کند. این فیلم در جشنوارههای مختلف جهانی به نمایش درآمد و با تحسین منتقدان و سینماگران مختلف ایران و جهان روبهرو شد. از میان فیلمهای بهرام بیضایی، «عموسبیلو» هم با مشارکت کانون پرورشفکری ساخته شده.
8- دونده
«دونده» یکی از مهمترین فیلمهای سینمای امیر نادری و اولین فیلم ایرانیِ ساختهشده پس از انقلاب بود که توانست توجه جهانیان را به سینمای ایران جلب کند. داستان فیلم درباره نوجوان تنهایی به نام امیرو است که رؤیایش سفر به آن سوی خلیج فارس و آزادی است. او بطریهای خالی، قوطی و چیزهایی از این دست را از میان زبالهها جمع میکند و میفروشد و با واکسزدن کفش خارجیهای مقیم آبادان روزگار میگذراند. امیرو کمکم به کلاس درس شبانه میرود و الفبا را یادمیگیرد و …این فیلم در چند جشنواره خارجی از جمله جشنواره سه قاره، سنگاپور و … برنده جایزه شد.
9- سازدهنی
«سازدهنی» فیلم مطرح امیر نادری پیش از انقلاب است که بارها توسط منتقدان مختلف ایرانی و جهانی مورد تحسین قرار گرفته. این فیلم یک جورهایی ماکتی از رفتار انسانها در کل جامعه است. کودکی به واسطه داشتن یک سازدهنی، نسبت به سایر کودکان اطرافش احساس برتری میکند. به خودش اجازه میدهد از آنها کولی بگیرد و تحقیرشان کند. تا اینکه بالاخره یکی از بچهها مقابلش میایستد و حاضر به اجرای اوامرش نمیشود و …
این فیلم هنوز هم جزو آثار درخشان سینمای ایران به حساب میآید.
در سال ۲۰۲۳ و به همت کانون پرورش فکری کودکان و نو جوانان و استودیو روشنا « ساز دهنی » بازسازی، ترمیم و به تبدیل به ۴k شد.
10- خانه دوست کجاست؟
دانش آموزی که معمولاً مشق شب خود را روی ورق پاره می نویسد از طرف معلم تهدید به اخراج از کلاس می شود. یک بچه مدرسهای متوجه میشود که دفتر دوستش را به اشتباه برداشتهاست. بنابر این از خانه بیرون میرود تا او را پیدا کند و دفتر را به او پس دهد، اما راه دشوار و درازی در پیش است و فرصت اندک… این فیلم کارگردانی: زنده یاد عباس کیارستمی تولید شده است.
عباس کیارستمی فیلمهای مهمی از جمله «زندگی و دیگر هیچ»، «مسافر»، «اولیها» و «خانه دوست کجاست» را با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخت. «خانه دوست کجاست» و «زندگی و دیگر هیچ» دو فیلم از سهگانه کیارستمی تحت عنوان سهگانه کوکر هستند.