اسطوره سازان تمدن ایرانی

مرکز رسانه ای اسطوره سازان تمدن ایرانی براساس دغدغه ی قهرمان، الگو و اسطوره سازی و پاسخ به کمبود منابع تصویری از قهرمانان، الگوها و اسطوره های دینی و بومی مورد نیاز نسل جوان و جامعه امروزی، با رویکرد تولید آثار تلویزیونی و سینمایی در ساختارهای داستانی، مستند، آموزشی، انیمیشن و سریال های تلویزیونی فعال شده است
همچنین در حوزه توزیع و پخش آثار سینمایی و سینما مارکتینگ فعال است

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
آخرین نظرات
پیوندها

فیلمسازانی که سینمای ایران را جهانی کردند

سه شنبه, ۱۴ آذر ۱۳۹۶، ۱۲:۵۲ ب.ظ

سینماگران مطرح ایرانی به علت حضورشان در جشنواره های معتبر جهانی و جوایزی که از این فستیوال ها به دست آورده اند خود و سینمای ایران را به دنیا معرفی کردند. بی شک سینمای ایران حیات و اعتبارش را مدیون حضور و تلاش این فیلمسازان است.

گاوImage processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2015-12-13 21:13:37Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

داریوش مهرجویی، با ساخت فیلم «گاو» در سال ۱۳۴۸ نگاه‌ها را متوجه سینمای ایران کرد، «گاو» اولین حضور بین المللی داریوش مهرجویی در عرصه بین المللی است، این فیلم در جشنواره‌های «کن»، «برلین»،« مسکو»،« لندن» و « لوس‌انجلس» نمایش داده شد و در اغلب کشورهای آسیایی، اروپایی و آمریکایی پخش شد. ساخته شدن فیلم «گاو» در آخرین سال‌های دههٔ ۴۰ خورشیدی، سینمای ایران را که تا پیش از آن حضور کم‌ رنگی در جشنواره‌های جهانی داشت به عنوان سینمایی متفکر و قابل اعتنا به منتقدان جهانی معرفی کرد. سینمای ایران اگر تولد خود را مدیون سپنتا و مردان پیشگامی باشد که پس از او آمدند، شناسایی جهانی خود را بی‌تردید به داریوش مهرجویی مدیون است. «آقای هالو» دومین فیلم مهرجویی در مقام کارگردان است، این فیلم در سال۱۳۴۹ساخته شد و در جشنواره‌های «برلین»، «مسکو» و «لندن» نمایش داده شد. او فیلم «پستچی» را در سال ۱۳۵۱ساخت این فیلم، فیلم هفتم از ده فیلم برگزیدهٔ جهان توسط منتقدین انگلیسی سالنامهٔ فیلم «بولتن» در سال ۱۹۷۱ است.

یا ضامن اهو

پرویز کیمیاوی با «یا ضامن آهو» در «مونت کارلو»

همه علاقمندان به سینما، پرویز کیمیاوی را با «مغولها» می شناسند ولی این فیلم اولین فیلم او نیست. اولین فیلمی که پرویز کیمیاوی ساخته، «ژان مقدس ایرانی» است که در فرانسه ساخته شد. اما فیلمی که برای کیمیاوی جوایز جهانی را به همراه داشت، «یا ضامن‌ آهو» است که آن را در سال ۱۳۵۰ ساخت و با آن برنده جایزه اول ‌منتقدان‌ بین‌المللی‌ جشنواره «مونت‌ کارلو»، جایزه ‌ویژه هیئت‌ داوران‌ همین‌ جشنواره‌ و جایزه اول‌ اتحادیه رادیو و تلویزیون‌های‌ آسیا شد. «مغولها» که نقطه بلوغ فیلمسازی پرویز کیمیاوی است در سال ۱۳۵۲ ساخته شد. این فیلم تحت تاثیر موج نوی سینمای فرانسه ساخته شده و ادای دینی است به فرانسوا تروفو، فیلمساز پرآوازه فرانسوی.

طعم گیلاس

کیارستمی بیشترین حضور در جشنواره «کن»

«مسافر»، فیلمی است که عباس کیارستمی با آن مطرح شد، «مسافر» را در سال ۱۳۵۳ ساخت، این فیلم ۸۳ دقیقه است، اما نخستین فیلم بلند کیارستمی، فیلم «گزارش» است با زمان ۱۱۲ دقیقه.50121582

فیلمی که کیارستمی را تبدیل به یک فیلمساز بین المللی کرد «طعم گیلاس» است او با این فیلم در سال ۱۹۹۷ جایزه نخل طلای جشنواره فیلم «کن» را از آن خود کرد. مجله تایم نیز این فیلم را یکی از ۱۰ فیلم برتر تاریخ «کن» عنوان کرد. او پیش از این هم با «زیر درختان زیتون» نامزد دریافت نخل طلای «کن» شده بود، نخستین فیلم کیارستمی در دههٔ ۱۹۹۰« کلوزآپ» نام داشت، کیارستمی برای این ساخته‌اش از کارگردانانی چون کوئنتین تارانتینو، مارتین اسکورسیزی، ورنر هرتزوگ، ژان لوک گدار و نانی مورتی جایزه دریافت کرد و فیلمش در سراسر اروپا به نمایش درآمد. «کلوز آپ» در سال ۲۰۱۲ نیز توسط نشریهٔ «سایت اند ساوند» در فهرست ۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما قرار گرفت.

کیارستمی در ۱۹۹۲ بار دیگر با فیلم« زندگی و دیگر هیچ » از جشنواره «کن» جایزه گرفت او با این فیلم برنده جایزه بخش نوعی نگاه در چهل و پنجمین جشنواره فیلم «کن» شد. کیارستمی در سال ۱۹۹۹ میلادی، برای فیلم« باد ما را خواهد برد»، نامزد دریافت جایزهٔ شیر طلایی جشنواره فیلم «ونیز» بود اما موفق به کسب جایزهٔ شیر نقره‌ای شد. همچنین این فیلم، برندهٔ جایزهٔ فیپرشی جشنواره فیلم «ونیز» گردید و به عنوان یکی از صد اثر برتر سینمای جهان در دهه گذشته از نگاه برگزارکنندگان جشنواره بین‌المللی فیلم «تورنتو» انتخاب شد. او در سال ۲۰۰۲ باز هم برای فیلم «ده» نامزد دریافت نخل طلایی جشنواره «کن» شد.

کیارستمی برای «کپی برابر اصل» در سال ۲۰۱۰ بار دیگر و برای چهارمین بار نامزد دریافت نخل طلایی جشنواره «کن» شد. فیلم بعدی کیارستمی به نام« مثل یک عاشق» که در ژاپن فیلمبرداری شده است در سال ۲۰۱۲ پنجمین نامزدی جشنواره «کن» را برای او به ارمغان آورد.

دندان مار

مسعود کیمیایی با «دندان مار» در جشنواره برلین

مسعود کیمیایی با ساخت فیلم «قیصر» در سال ۱۳۴۸، برای نخستین بار دو قطب هنری و تجاری سینما را در ایران به هم پیوند داد. او در سال ۱۹۹۱ برای فیلم« دندان مار» نامزد جایزه خرس طلایی جشنواره فیلم «برلین» شد و جایزه ویژه هیئت داوران این جشنواره را از آن خود کرد. او «سفر سنگ» را در سال ۱۳۵۶ می‌سازد، او برای این فیلم جایزه بهترین کارگردانی را از جشنواره بین المللی فیلم «قاهره» دریافت کرد و در ادامه نیز پلاک طلایی سازمان بین المللی سیShazdeh_Ehtejaab_movie_posterنمای کاتولیک به کیمیایی اهدا شد.

شازده احتجاب

بهمن فرمان آرا در کنار بزرگانی چون اورسن ولز و اسکورسیزی

بهمن فرمان آرا اما جایزه بین المللی معتبری را کسب نکرده است و اعتبار او به واسطه همکاریش با فیلمسازان صاحب نامی چون مارتین اسکورسیزی، اورسن ولز و الیور استون است. او در سال ۱۳۵۱ نخستین فیلم بلند خود به نام «خانه قمرخانم» را بر اساس سریالی به همین نام ساخت، سپس در سال ۱۳۵۳ دومین فیلم بلند خود به نام « شازده احتجاب» را بر اساس داستانی از هوشنگ گلشیری تولید کرد که با استقبال منتقدین روبرو شد و جایزه بهترین فیلم را در جشنواره جهانی فیلم تهران از آن خود کرد.

او درسال ۱۳۵۹ به کانادا مهاجرت کرده و مدیر عامل شرکت «سیرکل ونکوور» شد. سپس به لس آنجلس آمریکا رفت و در تولید فیلم های بزرگی همچون: «باغ وحش شیشه‌ای»پل نیومن، «مادام سوزاتسکا»جان شلزینجر، «رادیو حرف»الیوراستون، «سقوط امپراتوری آمریکا» دنیس آرکند، «آخرین وسوسه مسیح» مارتین اسکورسیزی، «خانم و آقای بریج » جیمز آیوری، «تردستان» استیون فریرز، «لیولو» ژان کلودلوزان همکاری کرد. او در دوران تهیه کنندگی و مدیرعاملی شرکت گسترش از فیلمسازان به نامی چون ارسن ولز در آخرین ساخته اش یعنی «آن سوی وزش باد» و استیون اسپیلبرگ در فیلم« برخورد نزدیک از نوع سوم» از طرف کمپان031ی سازنده فیلم‌ها پیشنهاد سرمایه گذاری داشت.

طبیعت بیجان

سهراب شهید ثالث اتفاقی ساده اما تاثیری عمیق

سهراب شهید ثالث از آغازگران موج نوی سینمای ایران شناخته می‌شود. او از بنیانگذاران کانون سینماگران پیشرو بود. فیلم «یک اتفاق ساده» اولین فیلمی است که او در ایران ساخته است، او این فیلم را در سال ۱۳۵۲ ساخت و برای آن از جشنواره «برلین» جایزه نقدی دریافت کرد. پس از آن «طبیعت بی‌جان» را در سال ۱۳۵۳ جلوی دوربین برد که با آن جایزه خرس نقره ای بهترین کارگردانی را از جشنواره «برلین» دریافت کرد، با «در غربت» هم که در سال ۱۳۵۴ ساخته شد جایزه اینتر فیلم جشنواره «برلین» را به دست آورد.

تاکسی

«برلین»، جشنواره ای که عاشق جعفر پناهی است

جعفر پناهی با «بادکنک سفید» اولین جایزه بین المللی خود را به دست آورد، این جایزه، دوربین طلای جشنواره «کن» بود که نسیبش شد، در سال ۲۰۰۰ جایزه شیر طلایی «ونیز» را برای «دایره» برد، سال ۲۰۰۳ با «طلای سرخ» جایزه هیئت داوران جشنواره «کن» را از آن خود کرد و با «آفساید» در ساپوستر فیلم ناخدا خورشیدل ۲۰۰۶ برنده خرس نقره ای جشنواره «برلین» شد. او در سال ۲۰۱۳ برای نوشتن فیلمنامه «پرده» جایزه خرس نقره ای بهترین فیلمنامه را از جشنواره «برلین» گرفت و در سال ۲۰۱۵ برای فیلم «تاکسی» برنده خرس طلایی همین جشنواره شد. نمایش سیاهی و تاریکی که تم اصلی فیلم‌های پناهی است، در این فیلم، دوچندان شده است.

ناخداخورشید

ناصر تقوایی فیلمساز کم کار اما موثر

ناصرتقوایی برای فیلم «ناخدا خورشید» در سال ۱۹۸۸ برنده جایزه پلنگ برنزی جشنواره فیلم «لوکارنو» شد. در کارنامه فیلمسازی تقوایی تنها ۶ فیلم بلند و یک اپیزود از فیلم بلند (اپیزود «کشتی یونانی» از مجموعه «قصه‌های کیش» – ۱۳۷۷) دیده می‌شود که برای «قصه های کیش» در سال ۱۹۹۹ نامزد دریافت نخل طلای جشنواره «کن» شد.

خشت و آینه

ابراهیم گلستان، اولین جایزه جهانی فیلم مستند برای ایران

ابراهیم گلستان اولین فیلم بلند سینمایی خود به نام «خشت و آینه» را در سال ۱۳۴۴ ساخت. اما جایزه مهمی که او در سطح بین المللی گرفت برای فیلم مستندش بود، ابراهیم گلستان اولین کارگردان ایرانی‌ است که برندهٔ یک جایزهٔ بین‌المللی برای فیلمی مستند شده. در سال ۱۳۴۰ برای فیلم «یک آتش»، موفق به دریافت مدال برنز از جشنواره «ونیز» شد.

دونده

امیر نادری و جایزه ویژه جشنواره «کن»Film-Davandeh

در سال ۱۳۵۰ اولین فیلمش «خداحافظ رفیق» را کارگردانی کرد. توجه جشنواره‌های جهانی با فیلم «دونده» و «آب، باد، خاک» به او جلب شد. نادری برای فیلم «وگاس: بر اساس یک داستان واقعی»، نامزد جایزه شیر طلایی از شصت و پنجمین جشنواره فیلم «ونیز» در سال ۲۰۰۸ شد و همچنین برای فیلم های «دونده» و «آب، باد، خاک» در سال های ۱۹۸۵ و ۱۹۸۹ برند1005ه جایزه بالن طلایی جشنواره فیلم سه قاره «نانت» شد. او برای فیلم «انتظار» جایزه ویژه هیات داوران جشنواره فیلم «کن» را در سال۱۹۷۴از آن خود کرد.

شب قوزی

فرخ غفاری سینمای ایران را شروع کرد

سینماشناس، مورخ، منتقد، کارگردان، پایه‌گذار کانون فیلم و فیلم‌خانه ملی ایران و از پیشگامان سینمای مدرن ایران بود. او سینمای حرفه‌ای را با ساخت فیلم «جنوب شهر» در سال ۱۳۳۷ آغاز کرد. «شب قوزی» در ایران، سینما تک فرانسه، جشنوارهٔ جهانی فیلم تهران، جشنواره «لوکارنو»، سینماتک‌های انگلیس، بلژیک و سوئیس به نمایش درآمد و تحسین بسیاری را برانگیخت. مجله ورایتی، غفاری را ستود و ژرژ سادول منتقد نامدار فرانسوی، نوشت: «”شب قوزی” یک کمدی پرنشاط و به منزله کشف یک سینمای نوین است.»

هژیر داریوش، پیرامون این فیلم و جوّ سینمایی آن زمان چنین نوشت: «با شکیبایی بی حد منتظر اولین فیلم طویل ایران شدیم، که بتوان در مقابل «شب قوزی» اثر فرخ غفاری (سومین فیلم طویل کارگردانی که قبلاً ۹ فیلم کوتاه مستند نیز ساخته) با جمعیت خاطر کامل اعلام می‌کنیم که سینمای ایران شروع شد اما آنچه مهمتر است، آنچه بیشتر خوشحالمان می‌کند این است که این شروع خوبی است.»

بچه های آسمان500x731_1462766778255264

مجید مجیدی و اولین حضور ایران در اسکار

او اولین کارگردان ایرانی است که نامزد دریافت جایزه اسکار شده است. «بچه‌های آسمان» جزو پنج نامزد نهایی دریافت بهترین فیلم خارجی زبان اسکار ۱۹۹۸ بود. او در سال ۲۰۰۸ نامزد خرس طلایی جشنواره بین المللی فیلم «برلین» برای فیلم «آواز گنجشک‌ها» شد. او در سال ۱۹۹۷برنده جایزه بهترین فیلم جشنواره بین‌المللی «مونترال» برای فیلم «بچه‌های آسمان» شد، او این جایزه را یک بار دیگر برای فیلم «رنگ خدا» در سال ۱۹۹۹ به دست آورد.

جدایی نادر از سیمین

اصغر فرهادی و لبخند «اسکار» به ایران

اصغر فرهادی «رقص در غبار» را در سال ۱۳۸۱ به عنوان اولین فیلم خود کارگردانی کرد، تنها کارگردان ایرانی است که موفق به کسب جایزه اسکار، در بخش بهترین فیلم غیر انگلیسی ‌زبان شده‌ است. او این جایزه را برای کارگردانی فیلم «جدایی نادر از سیمین» دریافت کرد؛ همچنین فرهادی نامزد دریافت اسکار فیلم نامه غیراقتباسی برای همین فیلم شد. خرس نقره‌ای جشنواره فیلم «برلین» به عنوان بهترین کارگردان برای فیلم «درباره الی» و خرس طلایی جشنواره «برلین» به خاطر فیلم «جدایی نادر از سیمین» از دیگر دستاوردهای اوست. اصغر فرهادی برنده جایزه بهترین فیلم خارجی جایزه «گلدن گلوب» در سال ۲۰۱۲ میلادی به خاطرtroika-572a02d01d59be1 کارگردانی و نویسندگی فیلم «جدایی نادر از سیمین» شد، او اولین فیلمساز ایرانی است که توانسته ‌است این جایزه را به خود اختصاص دهد. نشان آفیسیر، نشان عالی هنر و ادبیات کشور فرانسه توسط اورلی فیلیپیتی، وزیر فرهنگ این کشور، در ۲۵ فوریه ۲۰۱۴ در پاریس به فرهادی اهدا شد. این نشان به ‌دلیل «خلاقیت‌های هنری و تأثیر اصغر فرهادی بر هنر و ادبیات فرانسه و سراسر جهان» به این فیلمساز ایرانی تعلق گرفت. او همچنین جایزه «سزار» و جایزه مستقل «اسپریت» را به دست آورد.

فروشنده

فروشنده یا مشتری فیلمی به کارگردانی و نویسندگی اصغر فرهادی است. فروشنده هفتمین فیلم بلند اصغر فرهادی است. فروشنده در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶ نامزد نخل طلا بود. در مراسم اختتامیه این جشنواره جایزه بهترین فیلم‌نامه به اصغر فرهادی رسید و شهاب حسینی هم برندهٔ جایزه بهترین بازیگر مرد شد. فروشنده روایتگر داستان زوج جوانی است که در حال اجرای نمایشنامه مرگ فروشنده آرتور میلر هستند. رابطهٔ آنها پس از نقل مکان به خانه‌ای که پیشتر زنی به نام آهو در آن ساکن بوده است، به خشونت کشیده می‌شود. در ابتدای سال ۲۰۱۶ میلادی، وبگاه‌های معتبر سینمایی، فهرست فیلم‌هایی را که منتقدان و علاقه‌مندان به سینما برای دیدن آن‌ها در سال جدید اشتیاق دارند، منتشر کرد. ایندیوایر، با انتشار فهرستی از صد فیلم کنجکاوی برانگیز که در سال ۲۰۱۶ اکران می‌شوند، پنجمین فیلم فهرست خود را به فروشنده اختصاص داد. ایندیوایر دربارهٔ این فیلم نوشت: «شاید برای اغلب ما، اصغر فرهادی، هیجان‌انگیزترین فیلم‌ساز ایرانی این دهه است. ملودرام برنده اسکار او، جدایی نادر از سیمین سال گذشته در راس فهرست ایندیوایر به عنوان بهترین فیلم دهه اخیر قرار گرفت و فیلم فرانسوی او گذشته نیز فیلم فوق‌العاده‌ای است.» سایت سیر کویت، فروشنده ساخته اصغر فرهادی، محصول مشترک ایران و فرانسه و تونی اردمن محصول آلمان را شانس‌های نهایی برای جایزه بهترین فیلم خارجی زبان اسکار ۲۰۱۷ دانست.

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی