آیا در سینمای ایران قهرمان نداریم؟
جبار آذین منتقد و مدرس سینمای کشور در خصوص نبودن قهرمان درفیلم نامه ها گفت: قصه بدون قهرمان دیگر قصه نیست، شخصیت دراماتیک، یک قصه قهرمان است. اگر این قهرمان به درستی در یک اثر پرداخت نشود آن اثر فاقد جنبه های دراماتیک خواهد بود و مخاطب را جذب نمیکند.
وی ادامه داد: در واقعیت علی رغم وجود شخصیتهای واقعی قهرمان در جامعه ما، این قهرمانان در آثار سینمایی ما به تصویر در نمیآیند. اگر هم این کار انجام میشود به شکل ناقص و کارآمد عرضه شده است.
وی عنوان کرد: ایران اسلامی پر از قهرمان است، قهرمانانی که بستر خیزش آنها دوران انقلاب و دفاع مقدس است. هر کدام قصه و غصهای دارند و در راه اهداف و آرمانهای ملی، دینی و ارزشی شهید، جانباز یا آزاده شدهاند. نیاز است در عرصه هنر به ویژه سینما به این قهرمانان بپردازیم اما به دلیل غفلت مدیران سینما و کم کاری فیلم سازان همچنین اشباع بازار سینما از فیلمهای سطحی و تجاری و تغییر ذائقه مخاطب به سوی فیلمهایی که جایگاه فرهنگی مناسب ندارد، آثاری بر مبنای شخصیتهای قهرمانان در سینما ساخته نمیشود. این مجوزی نیست که بگوییم کوتاهی و کم کاری مدیران ما موجه است.
وی افزود: دلیل اصلی این است برای احترام و ارج به قهرمانان راستین سینمای ما که فاقد قهرمان است جایگزین کردن این نوع قهرمانان راستین جامعه در آثار سینمایی میتواند علاوه بر اینکه قهرمان را وارد قصهها کند، فیلمهای واقعی قهرمانانه بر اساس رویدادها و رخدادهای جنگی انقلابی سامان دهد و این فیلمها در صورت ساخته شدن در حد استاندارد مخاطب را جذب کند.
منتقد سینما تصریح کرد: در این مدت فیلمهای اندکی ساخته شده است اما تنها یک یا دو آثار مخاطب را جذب کردند، به دلیل ضعف پژوهش و تحقیق درباره این شخصیتها واقعی و همچنین صنف کارگردانی و بازیگری این کارها موفق نبودند. لذا برای رفع این کمبود نیاز است مدیران و فیلمسازان با همکاری یکدیگر با تحقیق و نگارش فیلمنامه بر مبنای واقعیتهای جامعه تولید این نوع محصولات را در دستور کار قرار دهند. متأسفانه سالها تولید فیلمهای انقلابی و دفاع مقدس در دستور کار مدیران سینما خارج شده است و این نقص بسیار بزرگی است که نشان دهنده دوری مسئولان و برخی از سینماگران از ارزشها و قهرمانانی که جای آن در آثار سینمایی خالی است.
آذین به عنوان مدرس و منتقد سینما مصداق خود را در خصوص ساخته شدن یک فیلم نامه عنوان کرد: به هر حال ما شخصیتهای فراوانی داریم که میتوان آنها را تبدیل به آثار سینمایی کرد. شخصیتهای بزرگی مثل شهید همت، و دیگر عزیزان میتوان آثار سینمایی خوبی ساخت. در میان فیلمهای ساخته شده «چ» حاتمی کیا و «ایستاده در غبار» را داریم آنها نشان دادند که میتوانیم فیلمهای قهرمانان راستین ساخت و مخاطب را جذب کرد. ما قهرمانان بزرگ کم نداریم بلکه فیلمهای کوچک زیاد داریم، اگر فیلمهای بزرگ شاخص، تاثیرگذار میخواهیم باید محوریت قهرمانان واقعی دورانهای مختلف انقلاب، دفاع مقدس، فیلم ساخته شود.
وی در خصوص بیرون رفتن از این فضا اظهار داشت: به زمان، همت و عزم سینماگران نیاز داریم. همچنین باید سینماگران و مسئولان فرهنگی به ویژه وزارت ارشاد و تمامی دستگاهها که در زمینه ساخت فیلمهای ارزشی فعال هستند با همکاری یکدیگر آثاری در این زمینه تولید کنند.
وی در خصوص ساخت فیلمهای اجتماعی بر مبنای قهرمانان تصریح کرد: قهرمانان واقعی کشور فقط در عرصه نبرد با دشمن حضور نداشتند بلکه در جامعه ما به عنوان شخصیت دینی، تاریخی و اجتماعی را پی میگیرند، یار مردم ما بودند و در زمینه اجتماعی هم لازم است در سینما به تصویر کشیده شود. متأسفانه در قهرمانی آنها در جبهه و مسائل اجتماعی به تصویر کشیده نمیشود و در هر دو زمینه میتوان آثار خوبی را برای نشان دادن قهرمانی آنها ساخته شود.
آذین خاطرنشان کرد: سینمای کنونی ایران با تمام نواقصی که دارد دستاورد جامعه اسلامی ما است. حفظ این دستاورد یک ارزش تلقی میشود و با ساخت آثار شایسته جامعه امروز ما نشان دهنده تعالی و ارتقا فرهنگی مسئولان و هنرمندان کشور است. اگر در این زمینه فعال باشند سینمای ایران هم میتواند حفظ ارزشها به مراحل بالای ارزشهای سینمایی و احتمالی دست پیدا کند.