علی حقیقتی بر گونه اساطیر
علی حقیقتی بر گونه اساطیر
.. و علی (ع) این روح پر شگفتی که در همه ابعاد گوناگون و حتی ناهمانند بشری قهرمان است، امروز در میان شیعیان خویش چنین سرنوشتی دارد.
(افسوس که چقدر زیباییها و عضمت ها در دست ملهایی که لیاقت داشتنش را ندارند، پایمال میشود.)
و این امام راستین، شیر پیروز روزهای مدینه، و روح تنها و دردمند شبهای نخلستان، که رسالت خاصی در تاریخ دارد، اکنون از همهوقت ناشناختهتر است و کاش ناشناخته میبود، که بدشناختهتر است. ای کاش علی را اصلاً نمیشناختیم، و محققان نخستین بار او را به ما میشناساندند. »
حق تکثیر:
از فوت مولف بیش از سی سال می گذرد
نیاز انسان به اسطوره
دکتر علی شریعتی به خوبی این بخش از کتاب را شروع می کند:
“انسان همواره برای جبران کمبودی که در این عالم احساس میکرده، دست به ساختن، به خلق و دست به آفرینش می زده است، حتی ذهنی یکی از راه هایی که از تجلیات اساسی تلاش انسان برای رفتن از اینجا و یا تخفیف آن (احساس کمبود در دنیا) می باشد. کمال مطلوب ساختن است”.
کمال مطلوب ساختن در واقع همان مدینه فاضله ای است که هر قوم برای خود با بیان اساطیر ساخته است. آن دسته از انسان ها با ویژگی های بی نظیر که هدف از خلق آنها پاسخ به کمبود های انسان بدان حقیقت بوده.
چیزی که دکتر علی شریعتی در ادامه سعی در بیان آن دارد این است که آن مدینه فاضله در آن اساطیری که انسانها با سفرهای ذهنی خود پیدا کرده اند و دست در ساختن آن حقیقت غیرواقعی داشتند، در واقع در واقعیت حقیقی “حضرت علی (ع)” وجود داشته است. آن اسطوره غیر خیالی که واقعا با همان صفات اسطوره وار بر روی زمین زیسته و عالم را از برکت خود مملو از روشنی کرده است.