شعار وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی: هرگز دروغ نخواهم گفت
هرگز دروغ نخواهم گفت و به اموال مردم دستبرد نخواهم زد
دکتر سیدرضا صالحیامیری وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ در صحن علنی مجلس در پاسخ به اظهارات نمایندگان و در دفاع از برنامههای خود، گفت: فرهنگ، اکسیژن جامعه و چشمهای جوشانی است که همه را سیراب میکند.
به گزارش ایلنا، وی ادامه داد: جامعه فرهنگی، جامعهای است که انسجام دارد و در آن انسانها با یکدیگر سازگارند. رهبری نکتهای دارند که میگویند «فرهنگ هویت یک ملت است. ارزشهای فرهنگی هویت یک ملت است. فرهنگ حاشیه و ذیل اقتصاد نیست، حاشیه و ذیل سیاست نیست، اقتصاد و سیاسیت حاشیه و ذیل فرهنگ است.»
او افزود: نگاه فرهنگسازی را وارد مسائل امنیتی کردهایم و نگاه نخبگان و هنرمندان را در تصمیمهای امنیتی دخالت دادیم و قدرت نرم را تئوریزه کردیم.
صالحی امیری با بیان اینکه قریب به ۲۰ سال عمر خودم را صرف مطالعات فرهنگی کردم، اظهار کرد: حدود ۵ سال در نهاد امنیتی فعالیت داشتم و مطالعات افکارسنجی از وظایف ما بود. از جمله اقداماتی که انجام دادیم این بود که نگاه نرمافزاری را وارد مسائل امنیتی کردیم و برای اولین بار قدرت نرم را تئوریزه کردیم.
او افزود: ۲ سال در کنار روحانی در شورای عالی امنیت ملی و ۸ سال در مسند معاونت فرهنگی و اجتماعی مرکز تشخیص مصلحت نظام خدمت کردم.
صالحی امیری با اشاره به مسولیتش در کتابخانه ملی و با بیان اینکه اولین بار گفتوگوی فرهنگی را ایجاد کردیم، خاطرنشان کرد: در این مدت ۵۵۱ گفتوگوی فرهنگی را برگزار کردیم. به نخبگان آموختیم که میتوان با گفتوگو با هم سخن بگوییم و نقدها و مشکلات را حل کنیم.
او اضافه کرد: به شما نمایندگان وعده میدهم اگر به من اعتماد کنید، تا روزی که جان و حیات دارم در خدمت هنر و اصحاب فرهنگ خواهم بود. اگر هم اعتماد نکنید باز هم در خدمت همین حوزه خواهم بود. چراکه هیچ مقصد و مقصودی جز فرهنگ انتخاب نکردم.
او گفت: در بحث اقتصاد فرهنگ گردش مالی در دنیا ۸۲۰ میلیارد است. سهم چین ۱۲۰ میلیارد دلار و سهم ایران کمتر از ۱۰۰ میلیارد است. ما تفریبا یک هزارم صنعت مالی را در دنیا داریم، در حالی که ظرفیت هنرهای مختلف در این کشور میتواند در بلندمدت جایگزین صنعت نفت شود و لذا باید یک برنامه استراتژیک کلان را در دستور کار قرار دهیم و مجلس باید به ما کمک کند و بسترسازی در حوزه فرهنگ باید در ایران آغاز شود. صنعت فیلم ما در آسیا مقام چهارم را دارد و باید به رتبه اول برسد. صنعت نقاشی در منطقه رتبه اول را دارد و ما میتوانیم به این نکته توجه کنیم و گردش مالی هنرهای تجسمی در جهان ۵۶ میلیارد است که سهم ما در این زمینه در حال افول است.
او خطاب به نمایندگان و هیات ریسه مجلس گفت: مجلس در راس امور است و این ایده متعلق به حضرت امام و رهبری است و باید این را یک استراتژی بدانیم که مجلس در راس امور است.
صالحیامیری اظهار کرد: معیار حرکت من اخلاق است، من هرگز دروغ نخواهم گفت و هرگز به اموال مردم دستبرد نخواهم زد و رای جمعی را بر رای فردی ترجیح نخواهم داد.
او با بیان اینکه ۲۳ آسیب در ارشاد را شناسایی کردم و شناخت خوبی از اینکه کجا وارد خواهم شد، دارم، تصریح کرد: اگر فرصت داشتم میتوانستم تا چند ساعت درباره این حوزه سخن بگویم.
صالحی امیری بیان کرد: ما در نظام فرهنگی زیست میکنیم. تنها یک گفتمان داریم و آن گفتمان مقام رهبری است که در واقع نفی تهجر و ولنگاری فرهنگی است. لازمه انسجام، تعامل است. باید گفتوگو کنیم و تعامل داشته باشیم. بدون درک نمیتوانیم همکاری کنیم. مهمترین راهبرد انسجام و تعامل با خردهفرهنگها است.
او افزود: ترکها و بقیه اقوام ایرانی واقعیتهای این سرزمین هستند که نمیتوان این سرمایهها را انکار کرد. آذریها بیش از ۳ هزار سال در این سرزمین قدمت دارند و باید باور کنیم که همه این فرهنگها زیر سایه فرهنگ بزرگ انقلاب اسلامی زیست میکند ما تنوع فرهنگی را به رسمیت میشناسیم، اصل ۱۵ قانون اساسی را به رسمیت میشناسیم. این حق قومیتها است که آنگونه که فکر میکنند، بیاندیشند و به آداب و رسوم خود سخن بگویند و رفتار کنند.
او تاکید کرد: حوزه مطالعاتم، مطالعات قومی در ایران بود و این مربوط به حوزه فرهنگ است. کسی که تحصیلات مدیریت دارد، میتواند در حوزه فرهنگ کار کند. کسی که دوهزار دانشجو تربیت کرده است، میتواند در این حوزه فعالیت کند. اصحاب مدیریت فرهنگی بنده را میشناسند و به سوابق من آگاهی کامل دارند و این میتواند پشتوانه من در وزارت ارشاد برای ساماندهی باشد.
او گفت: مقام معظم رهبری دغدغه دارد. ایشان ولنگاری و نفوذ فرهنگی را فرمودند ولنگاری فرهنگی مبتنی بر فمینیست و لیبرالیسم است. در حالی که ما مبتنی بر شرعیت هستیم و رفع دغدغههای مراجع دینی و راس آن مقام معظم رهبری وظیقه فرهنگ است. توجه ویژه به حوزه دین و قرآن خواهیم داشت و آن تقویت میکنیم. رهبری فرمودند روح حاکمیت بر فرهنگ، باید دینی باشد و ما این را اعمال میکنیم.
صالحیامیری خاطرنشان کرد: نکته مهمتر ایجاد یک سازوکار است. نظام تولید و ترویج و مصرف بسامان نیست. باید بدانیم چه چیزی را تولید کنیم و به چه میزانی و چه کسانی باید مصرف کنند. در حوزه فرهنگ نگاه ما خشونت نیست، بلکه نگاه ما تعامل است. نگاه پدرانه و نگاه محبتآمیز است که به شدت به تعالی فرهنگی منجر میشود. بدانیم با انسان مواجه هستیم و انسان مجموعهای روح و احساس است توجه به فرهنگ عمومی نیز مهم است.
او عنوان کرد: اولین اصل بحث فردی در جامعه ایران است. این جامعه باید در حوزه اخلاقی تقویت شود. ما الزاما باید در این حوزه کار کنیم. صداقت، راستگویی، دگردوستی از اصول اسلامی و ایرانی است که در جامعه کمرنگ شده است. ما منابع عظیم انسانی در حوزه فرهنگ انسانی داریم که به کار گرفته نشده در حوزه اقتصاد مقاومتی نیز باید تلاش کنیم. در فروردین مطلبی در حوزه اقتصاد مقاومتی تهیه کردیم که در مورد استفاده از فرهنگ برای گفتمانسازی است مردم باید در سبد نیازهایشان اقتصاد مقاومتی را ببیند و من با مبانی آن آشنا هستم.
او با تاکید بر اینکه مساله بیمه هنرمندان جدی است، گفت: گسترش تعامل بینالمللی فرهنگی ضروری است؛ یکی از نمایندگان گفته است چرا در حوزه دیپلماسی فرهنگی سخن گفتهام این در حالی است که در یک دهه قبل، کتاب دیپلماسی فرهنگی را نوشتم و یکی از مدعیان این حوزه هستم.
او با بیان اینکه وضعیت حوزه کتاب و کتابخوانی و کتابخانههای کشور خوب نیست، گفت: نهادهای کتابخانهها در کشور در هرج است و همه باید برای گسترش کتابخانهها و کتابخوانی کمک کنیم.
وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: روستاهای ما مشکل نبود کتابخانه دارند و بسیاری از شهرها کتابخانه ندارند و کتابخوانی در کشور کمرنگ شده است.
صالحیامیری کاهش تصدیگری در حوزه ارشاد را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: در این راستا از طریق نهادهای صنفی و مردمی کاهش تصدیگری را دنبال خواهیم کرد.
او در پایان عنوان کرد: در دفاع از حقوق اصحاب فرهنگ تلاش خواهم کرد. از امام و انقلاب دفاع خواهم کرد. من با آگاهی این مسولیت را قبول کردم.